Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Επίθεση κατά πάντων από την Barnes & Noble με το Nook Color


Η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στις Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρεί να επιφέρει ένα πλήγμα κατά του Amazon ανεβάζοντας στο ρινγκ το Nook Color, έναν αναγνώστη ηλεκτρονικών βιβλίων με χαρακτηριστικά tablet με ισχυρό πλεονέκτημα το εξαιρετικά χαμηλό κόστος του ($249, με την τρέχουσα ισοτιμία €180).

O νέος μαχητής της Barnes & Noble ονομάζεται Nook Color. Πρόκειται για μια συσκευή με έγχρωμη οθόνη αφής διαγωνίου 7 ιντσών, τεχνολογίας LCD (όχι «ηλεκτρονικού χαρτιού, e-ink, όπως το πρώτο
Nook) με ανάλυση 1024x600 pixel στα 169 pixel ανά ίντσα και υποστήριξη για περισσότερα από 16 εκατομμύρια χρώματα.

Ο «αναγνώστης για αναγνώστες», όπως το χαρακτηρίζει ο δημιουργός του, φέρει λειτουργικό Android στην έκδοση 2.1 -όχι το Froyo, αν και αναβάθμιση αναμένεται το 2011. Παρά το γεγονός ότι τρέχει Android OS, δεν θα τρέχει apps από το Android Market, γεγονός που περιορίζει κατά πολύ τη χρήση του: η B&N θα διαθέτει εφαρμογές για το Nook Color και
έχει ήδη προσκαλέσει developer να συνδράμουν ανεβάζοντας τις δικές τους εφαρμογές Android στο δικό της Nook Extras Marketplace. Επίσης, το γεγονός ότι φέρει την έκδοση 2.1 του λειτουργικού σημαίνει ότι, η συσκευή ναι μεν έχει browser, δεν υποστηρίζει όμως την αναπαραγωγή περιεχομένου σε Adobe Flash (αντίθετα με την έκδοση 2.2).

Από το Nook Color δεν λείπει το τσιπάκι Wi-Fi για την ασύρματη πρόσβαση στο Ίντερνετ με μοιραζόμενη σύνδεση. Έρχεται με 8GB ενσωματωμένη μνήμη και υποδοχή για κάρτα microSD, ζυγίζει 449 γραμμάρια, έχει διαστάσεις 20,5 x 12,8 x 1,22 cm και θα πωλείται στις ΗΠΑ από τις 19 Νοεμβρίου αντί 249 δολαρίων.


Η Barnes & Noble προωθεί το Nook Color ως μια συσκευή ανάγνωσης βιβλίων αλλά κυρίως πολύχρωμων περιοδικών και παιδικών βιβλίων που ταιριάζει στα χέρια όλων των μελών μιας οικογένειας, ακόμα και σε αυτά των παιδιών (μάλιστα, ήδη διαφημίζει παιδικά βιβλία τα οποία «αφηγείται η συσκευή» στο παιδί, με κινούμενα σχέδια σε κάθε σελίδα και διασκεδαστικές λειτουργίες για τα παιδιά).  Η (ονομαστική) αυτονομία του Nook Color δίνεται σε όρους συνεχούς ανάγνωσης στις 8 ώρες (δηλαδή όταν το Nook Color δεν χρησιμοποιείται για αναπαραγωγή βίντεο ή ενώ είναι ενεργοποιημένο το Wi-Fi).


Δυνατά σημεία του Nook Color είναι η διαθεσιμότητα 2.000.000 βιβλίων (όπως μας επεσήμανε ο
eAnagnostis) και η δυνατότητα αναζήτησης στο περιεχόμενό τους, η διαθεσιμότητα πάμπολλων περιοδικών για αυτό (με αυτόματη ανανέωση όταν κυκλοφορεί νέο τεύχος) καθώς και, τα διαδραστικά παιδικά βιβλία, με τα οποία το παιδί διαβάζει ή ακούει την αφήγηση και ταυτόχρονα παίζει με τους χαρακτήρες τους. Η B&N έχει προσθέσει στη συσκευή την εφαρμογή Nookfriends για να προβάλλει status update, tweets φίλων και ακολούθων από Facebook και Twitter αντίστοιχα. Εφικτή είναι επίσης η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η ίδια η Barnes & Nobles δεν αποφεύγει τη σύγκριση με τάμπλετ των 7 ιντσών -όπως το Samsung Galaxy Tab- και τολμά να ισχυριστεί ότι τις ανταγωνίζεται ισάξια στη μισή τιμή.


Η αλυσίδα Barnes & Noble αριθμεί 717 βιβλιοπωλεία σε 50 πολιτείες και θυγατρική της έχει 633 βιβλιοπωλεία σε κολλέγια που εξυπηρετούν περί τα 4 εκατομμύρια φοιτητές. Εκτός όμως από τα δικά της βιβλιοπωλεία, η B&N θα διαθέσει το Nook μέσω των επίσης μεγάλων αλυσίδων Best Buy (και στο bestbuy.com), WalMart (και walmart.com) και Books-A-Million.


  Πηγή  :         http://tech.in.gr/presentations/article/?aid=1231065111

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου